OV_logo

Intervenții Orașul Vizibil 2017. Ediție specială Pata-Cluj pe tema locuirii

martie 29, 2017 8:33 am Publicat de Lasă un comentariu

Partenerii noștri de proiect, Fundația AltArt, organizatori ai programului de artă în spațiul public Orașul Vizibil, au lansat la începutul lunii martie o ediție specială în cadrul proiectului Pata-Cluj a Orașul Vizibil 2017 pe tema locuirii. După evaluarea propunerilor de către un juriu avizat au fost selectate pentru implementare 4 proiecte mici și 2 proiecte mari ale căror scurte descrieri le găsiți mai jos. Descrierile detaliate și alte informații despre ele le găsiți pe pagina web a programului Orașului Vizibil și sub formă de actualizări post-eveniment pe pagina web a proiectului Pata-Cluj.


Proiecte mici

Ciprian Butnaru/Trupa Cabotin propun un spectacol de teatru de păpuși în aer liber Căsuțe ca-n povești?, o reinterpretare a poveștii “Cei trei purceluși” a lui James Orchard Halliwell. Recitirea poveștii va ține cont de contextul contemporan și local pentru punerea în scenă a spectacolului. Adresat atât copiilor din Pata Rât, cât şi părinţilor şi autorităţilor locale, spectacolul are un mesaj în aparenţă naiv, dar în esenţă este extrem de serios, problematizând aspecte ale locuirii în Pata Rât și orașul Cluj-Napoca.

Cezar Cîmpeanu și Marina Melenti propun, la finalul lunii aprilie, în Mono vs. Poly, un joc de (dublă) societate, o adaptare a celebrului boardgame Monopoly la orașul Cluj-Napoca și suburbiile lui. Scopul jocului rămâne însă acelaşi, însuşirea unui număr cât mai mare de proprietăţi, falimentarea adversarilor şi obţinerea fericirii supreme, însă pe lângă traseul de bază, apare un traseu periferic, zona Pata Rât. Regulile după care se joacă pe cele două trasee diferă, iar pe tot parcursul jocului apar circumstanţe noi care întăresc sentimentul de nedreptate, iar integrarea locuitorului din Pata Rât în jocul comun este posibilă doar cu ajutorul celorlalţi.

Cercul Întreg propune Orchestra instantă pentru adolescenții din Pata Rât. Într-o excursie muzicală și dansantă, în care au ocazia să își pună în valoare potențialul creativ, participanții și organizatorii vor exersa ritmuri africane la tobe și alte instrumente de percuție pe care le vor construi din materiale accesibile în mediul apropiat. De asemenea, vor practica dansuri africane expresive pentru a pune în lumină bucuria de a trăi și alte sentimente pe care participanții doresc să le exprime.

Cinemobilul propune caravana Film la Pata concepută pentru a oferi membrilor comunităților din Pata Rât posibilitatea de a viziona filme în aer liber, chiar în comunitățile lor. În plus, ei vor putea contribui și la (re)amenajarea spațiului de proiecție.


Proiecte mari

Prin desen și teatru proiectul SOS Pata Rât propus de Dan Perjovschi, Laura Alicu, Linda Greta, Marius Bucea, Jesica Baciu, Cătălina Poiana și Elena Muscă prezintă aspecte legate de locuirea în Pata Rât. Aspecte ale unei realități mai puțin cunoscute se dezvăluie locuitorilor Clujului prin desenele realizate de Dan Perjovschi împreună cu copiii de la Pata Rât și prin experiența unui spectacol de teatru senzorial labirint realizat de trupa „Instinctiv”. Expoziția și spectacolul sunt însoțite de o dezbatere publică despre segregare și condiții de locuire.

Django (pseudonimul lui Zsolt Sütő) propune un proiect de intervenție sonoră în spațiu public cu aspecte de artă sonoră și porniri spre creație muzicală POPulară numit Radio Pātā Django. „Eu treaz” este semnificația numelui Django în limba romani. Direct din inima Pata Rât pentru Cluj prin unde radio, o legătură sonoră între tradițional și modern, între comunitatea romă minoritară și cea românească majoritară, de sărbătoarea Ederlezi. Sunt TREAZ și CÂNT. Fiindcă ”home is where your heart is”.

 

Inițiat în 2010, Orașul Vizibil abordează incremental, prin procese culturale şi sociale, diferite aspecte ale viețuirii urbane, cu intenția de a imagina și testa modele de dezvoltare sustenabilă ale mediului urban și ale interacțiunilor sociale care îl definesc. Proiectul propune regândirea modurilor de acces, utilizare şi control ale spaţiului urban.

Și pentru că la 8 km de centrul Clujului, în Pata Rât, trăiesc peste 1500 de persoane în condiții de viață greu de imaginat și pentru că marginalizarea și rasismul sunt doar două dintre motivele care mențin zona Pata Rât, în care 42% dintre locuitori au ajuns în urma unor evacuări, în creștere, este nevoie să încurajăm demersurile autorităților locale de a se alinia la discursului de incluziune european pentru a fi transformate în practică prin politici locale.

De aceea considerăm că locuirea, percepută nu doar ca drept fundamental, dar și ca nevoie imediată, poate fi un punct de intrare productiv atât pentru a reflecta, cât și pentru a contribui la implementarea de facto a acelei justiții sociale pe care ne străduim cu toții, societatea civilă, mediul de afaceri și statul să o creăm. În condițiile în care costurile locuirii la Cluj cresc tot mai mult, cum ne putem asigura că orașul rămâne accesibil tuturor membrilor societății?

Categorisit în: , ,

Acest articol a fost scris de pata

Părerea dumneavoastră

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *