OV_logo

Lansare apel pentru activități culturale și artistice ORAȘUL VIZIBIL 2017

martie 3, 2017 2:18 pm Publicat de Lasă un comentariu

ORAȘUL VIZIBIL 2017. EDIȚIE SPECIALĂ PATA-CLUJ

Locuire

concurs de lucrări de intervenție artistică


Fundația AltArt lansează apelul pentru lucrări de intervenție artistică ”Orașul Vizibil 2017” cu tema „Locuire”.  Concursul este deschis pentru propuneri de intervenții artistice prin care sunt problematizate și puse în discuție aspecte ale locuirii în Cluj. Lucrările pot fi intervenții în spațiul public, acțiuni performative, sau alte tipuri de expresii artistice sau culturale care sunt accesibile unui public variat.

Inițiat în 2010, Orașul Vizibil abordează incremental, prin procese culturale şi sociale, diferite aspecte ale viețuirii urbane, cu intenția de a imagina și testa modele de dezvoltare sustenabilă ale mediului urban și ale interacțiunilor sociale care îl definesc. Proiectul propune regândirea modurilor de acces, utilizare şi control ale spaţiului urban.

La 8 km de centrul Clujului, în Pata Rât, trăiesc peste 1500 de persoane în condiții de viață greu de imaginat. Marginalizarea și rasismul sunt doar două dintre motivele care mențin zona Pata Rât, în care 42% dintre locuitori au ajuns în urma unor evacuări, în creștere. Faptul că în ultimii ani autoritățile locale au reușit să se alinieze discursului de incluziune european la nivelul politicilor locale este un pas în față. Este nevoie să încurajăm aceste demersuri pentru a fi transformate în practică.

De aceea considerăm că locuirea, percepută nu doar ca drept fundamental, dar și ca nevoie imediată, poate fi un punct de intrare productiv atât pentru a reflecta, cât și pentru a contribui la implementarea de facto a acelei justiții sociale pe care ne străduim cu toții, societatea civilă, mediul de afaceri și statul să o creăm. În condițiile în care costurile locuirii la Cluj cresc tot mai mult, cum ne putem asigura că orașul rămâne accesibil tuturor membrilor societății?

În funcție de tipologia proiectelor, candidații pot opta pentru a înscrie propuneri de proiect în următoarele categorii:

(1) Proiecte mici – acțiuni, peformance, afiș, intervenții hiperlocalizate, instalații, etc. Categoria se adresează proiectelor care realizează intervenții de scurtă durată sau de mici dimensiuni. Vor fi selectate 3 proiecte. Valoarea premiului pentru această secțiune este de 3500 lei.

(2) Proiecte mari – intervenții urbane interdisciplinare, instalații narative, proiecte bazate pe co-design și interacțiune cu membrii comunității. În această categorie vor fi selectate 2 proiecte de mai mare anvergură, care realizează o intervenție durabilă sau/și o interacțiune semnificativă cu membrii comunității în care are loc intervenția. Valoarea premiului este de 7000 lei.

Proiectele vor fi realizate în perioada 16 martie – 30 aprilie 2017.

Pentru a înscrie o lucrare în concurs, vă rugăm să consultați anunțul pentru intervențiile artistice, regulamentul concursului și formularul de înscriere. Aceste documente și noutăți despre concurs găsiți pe www.orasulvizibil.ro. Termen limită: 13 martie 2017.

”Orașul Vizibil” este organizat de Fundația AltArt. Ediția specială ”Locuire”, a Orașului Vizibil are loc în cadrul modulului cultural al proiectului “Pata-Cluj”, organizat de Fundația AltArt, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Zona Metropolitană Cluj, Habitat for Humanity Cluj și Asociația Comunitară a Romilor din Coastei.
Proiectul Pata-Cluj este finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 în cadrul Programului “Combaterea Sărăciei” (RO25). Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014.

Pentru noutăți legate de proiect vă invităm să urmăriții pagina www.orasulvizibil.ro  și profilul Facebook al Fundației AltArt: https://www.facebook.com/altart.fundatia

Contact:

Fundația AltArt, Str. Henri Barbusse nr. 59-61, 400616 Cluj

Tel: 0724 510464, www.altart.org

FdP---caiet-expo-Roland-Váczi---fata

FdP---caiet-expo-Roland-Váczi---verso-(1)

Categorisit în: , ,

Acest articol a fost scris de pata

Părerea dumneavoastră

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *