patacluj-2016-12-09-atelier-de-gatit-065web

Atelier de gătit pentru copii în penultima zi a Campaniei

decembrie 19, 2016 6:01 pm Publicat de Lasă un comentariu

Vineri, 9 decembrie, în penultima zi de campanie, a avut loc un atelier de gătit pentru copii la Fabrica de Pensule. La acest atelier au participat 10 din cei 16 copii înscriși în programul de educație al proiectului Pata-Cluj, copii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani. Scopul atelierului a fost de a crea un spațiu în care stereotipurile de gen învățate să se dizolve și să rămână acțiunea comună de a mânca și de a găti împreună, copii de genuri diferite, împreună cu adulții. Astfel, coordonatoarea atelierului, Emese, i-a învățat pe copii să gătească pâine și să facă biluțe colorate din salam de biscuție. Ajutoare de bucătar au fost membrii echipei Pata-Cluj: membri ai echipei de educație, managere de caz, Mălina, Eva și Cami. După amiaza a început cu savurarea limonadei și un joc de grup pentru a intra în atmosfera atelierului.

Frământarea aluatului de pâine reprezintă, de obicei, o activitate care nu generează competiție, dar care oferă un sentiment plăcut, și în urma căreia rămâne și bucuria lucrului făcut cu mâna. Iar fiind vorba despre o rețetă simplă, cu ingrediente accesibile oricui, rezultatul ajută la întărirea încrederii în sine. Băieți și fete, fără diferență și fără cel mai mic semn de reticiență, au frământat aluatul de pâine sub îndrumarea adulților, cu multă bucurie, energie și entuziasm. Pâinea s-a transformat în pizza din care am mâncat toți, aproape 20 de persoane, copii și adulți participanți la ateliere. A fost suficient ca fiecare să mănânce în timpul atelierului și să-și ducă și acasă din propria creație. După pizza a urmat desertul: din aluatul de salam de biscuiți am format biluțe și le-am decorat cu mărgele de zahăr și fulgi de cocos. Cei mai pofticioși copii le-au mâncat pe parcurs, iar cei cu gândul la familie au făcut provizii pentru a le duce acasă. Accesoriile obligatorii pentru activitate, șorțul și boneta, individualizate pentru fiecare, au devenit, imediat ce ne-am echipat cu ele, o sursă de veselie. Bucuria care s-a menținut la un nivel ridicat pe tot parcursul atelierului ne-a convins că este nevoie ca astfel de activități să aivă loc mai des, pentru ca fiecare să se poată exprima liber.

Proiectul Pata-Cluj s-a alăturat Campaniei celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor și anul acesta din dorința de a lansa un mesaj de susținere a accesului tuturor copiilor la educaţie de calitate și a rolului activ pe care educația îl are ca factor de protecție împotriva oricărei forme de violență. Mesajul transmis este unul de conștientizare privind consecințele negative provocate de limitarea accesului la educație al tuturor copiilor și riscurile provocate de aceasta, fiind amplificate în cazul celor din medii vulnerabile, în care fetele și femeile sunt cele mai expuse. Atenția noastră se îndreaptă spre toți copiii și în special spre cei din comunitățile marginalizate, spre exemplu fetele din Pata Rât. Fetele provenind din medii vulnerabile, segregate, se confruntă cu impedimente mult mai mari în accesarea dreptului la educație, respectiv rămânerea acestora în sistemul de educație. Limitarea accesului la educație al fetelor este asociată cu scăderea oportunităților și a resurselor sociale ale fetelor. Aceștia sunt recunoscuți ca fiind factori de risc pentru diferitele tipuri de exploatare și se constituie într-un mecanism de reproducere a sărăciei acestora de la o generație la alta. Prin organizarea atelierului de gătit pentru băieți și fete ne-am propus să susținem educația timpurie, distribuția sarcinilor domestice, și combaterea stereotipurilor de gen.

 

patacluj-2016-12-09-atelier-de-gatit-022web

 

patacluj-2016-12-09-atelier-de-gatit-170web            patacluj-2016-12-09-atelier-de-gatit-068web

Categorisit în: , ,

Acest articol a fost scris de pata

Părerea dumneavoastră

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *