logo-campanie

În cadrul atelierului pe tema traficului de persoane discuțiile au vizat găsirea de soluții concrete pentru a ajuta fetele și femeile aflate în situații de risc

decembrie 16, 2016 2:07 pm Publicat de Lasă un comentariu

Marți, 6 decembrie 2016, a avut loc atelierul pe tema traficului de persoane și a consecințelor acestuia asupra fetelor. Atelierul, susținut de lector doctor Éva László, din cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea Babeș Bolyai, a fost urmat de vizionarea filmului „Speranțe la vânzare” realizat de CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate. La eveniment au participat specialiști din cadrul Direcției de Asistență Socială și Medicală, Direcției Generale de Protecția Copilului Cluj și ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, care lucrează la nivel de prevenție pe tema traficului de persoane. După vizionarea filmului a avut loc o discuție pe tema factorilor de risc, respectiv ai celor de protecție, în prevenirea și combaterea fenomenului traficului de persoane în scopul exploatării sexuale. Preocuparea noastră, a celor prezenți, a constat în transmiterea unor mesaje care să producă un impact real asupra fetelor și femeilor în ceea ce privește recunoașterea factorilor de risc privind recrutarea și traficarea.

Recunoașterea semnelor abuzului, susținerea încrederii și a respectului pentru propria persoană, importanța școlilor ca spații de siguranță pentru fete au fost identificate ca resurse pentru a oferi un ajutor fetelor și femeilor aflate în situații de risc de a fi traficate. Am discutat și despre rolul violenței de gen în propagarea și reproducerea mesajelor care contribuie la întreținerea fenomenului traficului de persoane, precum și despre rolul diferitelor instituții în prevenirea și combaterea fenomenului. Discuția a vizat și atitudinea instituțiilor și a accentuat necesitatea responsabilității, respectiv îmbunătățirea răspunsului instituțional în ceea ce privește recunoașterea semnelor abuzului, a construirii și transmiterii mesajelor, precum și adresarea vulnerabilității femeilor din comunități marginalizate, cum este cazul comunității Pata Rât.

Filmul „Speranțe la vânzare” a fost realizat de către CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, în cadrul proiectului AnimaNova, pentru a susține campania de prevenire a traficului pentru exploatare sexuală organizată în anul 2012. Regizat de Cecília Felméri și produs cu sprijinul organizațiilor Adpare și Artemis, filmul se bazează pe mărturiile a șapte tinere care au fost traficate pentru exploatare sexuală, în România sau în alte țări din Europa. Cu multă generozitate și cu un imens curaj, Andreea, Ramona, Andrada, Maria, Camelia, Gabriela și Luminița au acceptat să treacă prin experiența foarte dificilă de a vorbi despre această parte a vieții lor, tocmai pentru ca alte fete să nu o mai trăiască. Noi simțim foarte multă recunoștință pentru tot ceea ce au dăruit campaniei AnimaNova.

Proiectul Pata-Cluj s-a alăturat Campaniei celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor și în 2016 din dorința de a lansa un mesaj de susținere a accesului tuturor copiilor la educaţie de calitate și a rolului activ pe care educația îl are ca factor de protecție împotriva oricărei forme de violență. Mesajul transmis este unul de conștientizare privind consecințele negative provocate de limitarea accesului la educație al tuturor copiilor și riscurile provocate de aceasta, fiind amplificate în cazul celor din medii vulnerabile, în care fetele și femeile sunt cele mai expuse. Atenția noastră se îndreaptă spre toți copiii și în special spre cei din comunitățile marginalizate, spre exemplu spre fetele din comunitatea Pata Rât. Fetele provenind din medii vulnerabile, segregate, se confruntă cu impedimente mult mai mari în accesarea dreptului la educație respectiv menținerea acestora în sistemul de educație. Limitarea accesului la educație al fetelor este asociat cu scăderea oportunităților și a resurselor sociale ale fetelor. Aceștia sunt recunoscuți ca fiind factori de risc pentru diferitele tipuri de exploatare și se constituie într-un mecanism de reproducere a sărăciei la nivel intergenerațional.

patacluj-2016-12-06-atelier-pe-tema-traficului-de-persoane-2web

 

patacluj-2016-12-06-atelier-pe-tema-traficului-de-persoane-30web

 

Categorisit în: ,

Acest articol a fost scris de pata

Părerea dumneavoastră

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *