patacluj-2016-10-05-clovni-la-scoala-speciala-0222web

Clovni fără frontiere au petrecut două zile intense la Cluj la finalul unui turneu de 10 zile în țară

octombrie 10, 2016 6:46 pm Publicat de Lasă un comentariu

După ce în toamna anului 2015 am cunoscut o parte dintre membrii organizației Clowns Without Borders – Suedia, anul acesta au revenit pentru o întâlnire cu copiii din Pata Rât. Grupul format din patru membri venit la Cluj, destinația finală a turneului, după o săptămână petrecută în sudul țării, în localități din București, Constanța, Mangalia și zona rurală din județul Prahova. Iar echipa Pata-Cluj a facilitat întâlnirea lor cu o parte dintre copii prin intermediul școlilor pe care aceștia le frecventează și o reprezentație în comunitate. Astfel, au avut loc două spectacole, urmate de ateliere la școlile Traian Dârjan și Școala Specială. I-am solicitat, de asemenea, pentru și au fost bucuroși să țină și un atelier conceput pentru tinerii și adulții care lucrează cu copii care provin din medii defavorizate.

Pentru a ajunge la cât mai mulți copii am colaborat cu reprezentanții școlilor la care sunt înscriși cei mai mulți copii din Pata Rât. Primul spectacol a avut loc în 4 octombrie la ora 11 la Școala Traian Dârjan unde conducerea școlii ne-a pus la dispoziție sala de sport și a mobilizat un număr impresionant de copii. După spectacolul de aproximativ 45 minute la care au participat aproape toți copii din clasele I – VIII, umplând aproape toată sala, clovnii au ținut și un mic atelier de jonglerie și acrobație. La acesta au participat aproximativ 15 copii care au experimentat și învâțat câteva trucuri și scheme de acrobație. La Școala Specială II clovnii au avut o reprezentație a doua zi, în 5 octombrie, de la ora 14.30, în sala festivă a școlii care s-a umplut de tot. Atmosfera a fost la fel de caldă și voioasă ca la Traian Dârjan; copiii erau fascinați de trucurile magice și acrobațiile clovnilor, care au reușit să mențină în același timp admirația și voia bună pe tot parcursul numărului prezentat. După spectacol, spre marea bucurie a publicului entuziast, a urmat și aici un mic atelier cu vreo 15 copii. Și pentru că, din păcate nu a fost disponibilă nicio sală în comunitate, iar Unitatea Mobilă este în plin proces de mutare, spectacolul pentru copii a avut loc afară, în curtea Unității Mobile la decizia clovnilor. În ciuda condițiilor meteorologice nefavorabile s-au adunat în curtea Unității Mobile aproximativ 20 de copii, cărora s-au alăturat și câțiva adulți pe parcurs.

La atelierul destinat tinerilor și adulților (lucrători sociali, culturali, voluntari, activiști) care lucrează cu copii din medii defavorizate au participat 12 persoane cu background în diverse domenii: voluntari, psihologi, actori, asistenți sociali, coordonatori de ateliere și teatru pentru copii, și o studentă. Coordonați de cei patru clovni introducerea în arta jongleriilor și a trucurilor a avut loc prin jocuri de atenție, de creativitate și jocuri sociometrice. După încălzirea fizică și cunoașterea membrilor grupului am făcut la jonglerii cu mingea, dar am exersat și diverse tipuri de acrobații, individual și în grup. Atmosfera a fost una foarte bună, cele trei ore de lucru intens s-au scurs repede. În final clovnii au dat mai departe meșteșugul lor participanților la atelier sub forma unei broșuri cu jocurile și trucurile folosite de ei, cu metodele de confecționare a instrumentelor de lucru și cu cântece pentru copii. Cele trei reprezentații de la Cluj și atelierele au fost ultimele din cele 12 susținute de clovni în decurs de 10 zile în România.

Intenția membrilor organizației Clowns Without Frontiers – Suedia este să revină în fiecare an în România, și prin intermediul glumelor, al jocurilor, acrobațiilor și trucurilor să intermedieze un instrument care ne ajută pe noi toți să trecem prin momentele grele, și anume râsul. Clovnii folosesc zâmbetul ca metodă restaurativă în comunitățile defavorizate pentru a alina suferința tuturor persoanelor, în special a copiilor, care locuiesc în zone de criză și trec prin situații potrivnice, în comunități care au trecut prin situații traumatizante sau de criză.

 

patacluj-2016-10-04-spectacol-clovni-la-scoala-traian-darjan-0007web    patacluj-2016-10-04-spectacol-clovni-la-scoala-traian-darjan-0204web

patacluj-2016-10-04-spectacol-clovni-la-scoala-traian-darjan-0266web

patacluj-2016-10-05-clovni-in-pata-0088web

patacluj-2016-10-05-clovni-la-scoala-speciala-0170web

Etichete: , , , ,

Categorisit în: ,

Acest articol a fost scris de pata

Părerea dumneavoastră

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *