patacluj-2015-12-07-prezentare-proiecte-la-facultatea-de-sociologie-0026web

Discuții de la masa rotundă organizată pe tema accesului femeilor la justiție în cadrul Campaniei celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor

decembrie 10, 2015 6:34 am Publicat de Lasă un comentariu

Luni, 7 decembrie 2015, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității Babeș-Bolyai, partener în cadrul Campaniei celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor, a găzduit o masă rotundă la care au fost prezentate rezultatele proiectului internațional de cercetare “Why Doesn’t She Press Charges? Understanding and Improving Women’s Safety and Right to Justice” (WOSAFEJUS), finanţat de Comisia Comunităţilor Europene, prin linia de finanţare Daphne III (2007-2013). Proiectul a fost implementat în perioada 2009-2011, în 4 ţări europene: Italia, Spania, Marea Britanie şi România, fiind coordonat de către Fondazione di Ricerca Istituto Carlo Cattaneo din Italia.

La întâlnire au participat aproximativ 20 de persoane, practicanți și experți în domeniu. Discuția a fost moderată de Agnes Dávid-Kacsó care a descris specificul proiectului și a introdus temele de cercetare ale acestuia, discutând despre interviurile cu specialiștii implicați în cazurile de violență domestică, analiza dosarelor penale, interviurile cu victimele violenței și observațiile etnografice realizate în instanțe de judecată. Imola Antal a prezentat atât rezultate ale unor cercetări internaționale privind intervenția sistemului penal în cazurile de violență domestică dar și specificul rezultatelor la nivelul celorlalte ţări implicate în cadrul proiectului de cercetare WOSAFEJUS, care indică probleme similare în ceea ce priveşte soluţionarea cazurilor de violenţă domestică. Rezultatele cercetării din toate cele 4 ţări evidenţiază atât numărul scăzut de cazuri de violenţă domestică în care este dispusă o condamnare împotriva agresorilor cât şi numărul ridicat de cazuri care se pierd la diferitele niveluri ale procesului penal.

Maria Stoleru a prezentat rezultatele analizei dosarelor penale având ca obiect cauze de violență domestică (339 dosare penale). Conform rezultatelor obţinute pe baza analizei dosarelor penale, plângerile penale sunt retrase de către victime în majoritatea cazurilor, astfel încât un număr limitat de dosare penale ajunge să fie trimis în judecată. Chiar dacă dosarele penale sunt judecate şi victimele violenţei domestice nu îşi retrag plângerile, sentinţele penale prevăd în majoritatea cazurilor suspendarea pedepsei cu închisoarea sau amenda penală. Sentinţele care prevăd executarea pedepsei sunt dispuse în cazurile grave, ale căror autori au deja un istoric infracţional. Pedeapsa închisorii cu executare este prevăzută într-un număr foarte redus de cauze penale. Júlia Adorjáni a prezentat rezultatele analizei interviurilor cu victimele violenței domestice (78 de interviuri) privind accesul acestora la justiție, motivele pentru care femeile se adresează sau nu sistemului de justiţie penală, barierele care îngreunează colaborarea lor cu sistemul de justiţie penală, respectiv experienţele femeilor care s-au adresat sistemului de justiţie, în funcţie de fiecare etapă legală, precum şi rezultatele obţinute în ceea ce priveşte intervenţia legală. Conform concluziilor cercetărilor, sistemul de justiţie penală este perceput de către femei ca un mecanism masiv, pasiv şi greu de mobilizat, care urmează o procedură birocratică, „automatizată”, în care vocea şi implicarea femeilor se pierde. Există o diferenţă semnificativă între cazurile în care femeile au parcurs fiecare etapă a sistemului de justiţie penală şi cele care nu au reuşit. În situaţia cazurilor de succes există suport social sau familial, servicii pe tot parcursul intervenţiei legale respectiv o colaborare coordonată între specialiștii implicați în intervenție, ceea ce a condus la mobilizarea sistemului de justiţie penală. În cadrul culegerii şi analizării interviurilor femeilor, a fost oferită o atenţie specială femeilor rome şi maghiare. Pentru femeile rome aflate în situaţie de violenţă domestică, suportul comunităţii devine absolut prioritar pentru supravieţuirea lor de zi cu zi. Ieşirea din situaţia de violenţă sau părăsirea agresorului poate însemna părăsirea comunităţii, a suportului oferit de aceasta. Au fost identificate situaţii specifice, care rezultă din caracterul particular al comunităţii în care trăiesc, care generează probleme distincte cu care se confuntă și anume presiunea grupului comunitar și a organizării acestuia, solidaritatea vs. autoexcluderea și sărăcia. Pe de altă parte, apartenenţa lor minoritară „generează” atitudini discriminatorii din partea agenţilor sistemului de justiţie penală.

Éva László a prezentat rezultatele analizei observațiilor etnografice (49 ședințe de judecată). Aceasta a pus în discuție aspecte referitoare la atmosfera din timpul ședințelor de judecată și mediul specific acestora, supraîncărcarea sistemului de justiție, regulamentul de conduită din instanță, siguranța fizică a victimelor, lipsa de informare și familiarizare a acestora cu sistemul juridic (limbaj tehnic, proceduri specifice) și lipsa unui avocat sau a altui specialist care să explice ce anume se așteaptă din partea lor, respectiv abordarea fragmentată a cazurilor de violență domestică. După o sesiune de întrebări și răspunsuri, concluziile discuțiilor au vizat nevoia ca femeile să aibă acces la instanțe specializate de violență domestică și la un sistem unitar de abordare a acestor cazuri, nevoia de formare profesională a specialiștilor aparținând sistemului de justiție pe tema violenței domestice dar și îmbunătățirea colaborării profesionale interinstituționale cu aceștia.

Mai multe informații despre cercetarea privind accesul femeilor la justiție puteți găsi pe pagina web a proiectului WOSAFEJUS sau pe pagina web a proiectului de prevenire a violenței, precum și în una din cele două publicații rezultate: Angela Romani, Alessandra Campani, Violența domestică: accesul femeilor la siguranță și justiție, Presa Universitară Clujeană (2012) și Antal Imola, Roth Maria, Creazzo Giuditta (coord), În spatele ușilor: Violența domestică și sistemul de justiție, Presa Universitară Clujeană (2012).

 

Patacluj-2015 12 07 prezentare proiecte la facultatea de sociologie-0022web Patacluj-2015 12 07 prezentare proiecte la facultatea de sociologie-0054web

Etichete: , , , ,

Categorisit în: , , ,

Acest articol a fost scris de pata

Părerea dumneavoastră

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *