_mg_8524web

Echipa managerilor de caz a participat la activitățile rețelelor pentru prevenirea și combaterea violenței domestice și sexuale împotriva femeilor

octombrie 20, 2015 1:36 pm Publicat de Lasă un comentariu

În 12 octombrie a avut loc o întâlnire a reprezentanților organizațiilor neguvernamentale din Reţeaua „Rupem tăcerea despre violenţa sexuală” şi „Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor” cu reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii și instituții publice cu atribuții în domeniul combaterii violenței domestice și a violenței sexuale. Tema întâlnirii a fost implicarea statului român în stabilirea și implementarea unor reglementări cu privire la protecția supraviețuitoarelor abuzurilor domestice și sexuale după ratificarea Convenţiei de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice. Aceastei întâlniri i-au urmat alte trei zile de întruniri, ateliere și discuții ale membrilor rețelei.

Astfel, în 13 octombrie membrii rețelei existente s-au întâlnit să dezvolte un plan de acțiune privind strategia înființării unor centre de criză în cazuri de violență sexuală, precum și pentru îmbunătățirea legislației din domeniu. La această ședință de lucru a participat și colega noastră, Maria, manager de caz, și a exprimat dorința Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj (ADIZMC) de a deveni membru al rețelei.

În 14 și 15 octombrie alte două colege, manageri de caz, Lavinia și Iza, au participat la sesiunea de formare în consiliere psihologică pentru victimele violenței sexuale. Formatoarea, psiholog Sorina Bumbuluț (membră fondatoare a Asociației Femeilor Împotriva Violenței ARTEMIS, expertă în domeniul abuzului și al violenței împotriva femeilor), a prezentat importanța consilierii psihologice pentru victimele violenței sexuale. În cadrul întâlnirii au fost abordate elemente introductive despre violența sexuală (forme și tipuri, prejudecăți, caracteristici ale agresorului, efectele asupra victimelor), dar și aspecte legale, factori ai traumatizării secundare, metode de intervenție (asistare, susținere, răspuns adecvat la nevoile victimelor) și sprijin profesional pentru consiliere – supervizare. Pentru colegele noastre formarea focusată pe violența sexuală vine în completarea cunoștințelor de specialitate în domeniul violenței împotriva femeilor și contribuie la îmbogățirea expertizei lor în domeniu.

Rupem tăcerea despre violența sexuală. Întărirea capacității ONG-urilor pentru îmbunătățirea serviciilor oferite supraviețuitoarelor violenței sexuale este un proiect realizat de organizația nonguvernamentală Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO) cu scopul de a construi și menține o rețea informală de ONG-uri de suport. Din rețea fac parte, în prezent 9 asociații și ONG-uri care activează în domeniul drepturilor omului și a egalității de gen: Asociația pentru Libertate şi Egalitate de Gen (A.L.E.G.), Centrul Filia, Asociația Front, Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome E-Romnja, Institutul European Esttea pentru Sănătatea Reproducerii (IEESR), Asociația Femeilor Împotriva Violenței Artemis, Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) și Societatea de Analize Feministe AnA. Scopul acestei rețele este de a pune presiune pe autorități pentru ratificarea Convenției de la Istanbul și pentru adoptarea unei politici publice, cu un buget adecvat, cu privire la înființarea centrelor de criză în caz de viol și violență sexuală, care să ofere servicii integrate victimelor, după standarde internaționale minime. Mai multe informații despre acest proiect și despre întâlnirile rețelei din luna octombrie găsiți pe pagina web http://violentaimpotrivafemeilor.ro/ și pe pagina web http://violentadegen.ro/, iar fotografii găsiți aici.

Etichete: , , ,

Categorisit în: ,

Acest articol a fost scris de pata

Părerea dumneavoastră

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *