2015-07-01-isu-das-pachete-cu-hrana-0004web

Info Pata-Cluj cu privire la nevoile de urgență (iulie 2015)

iulie 28, 2015 5:38 am Publicat de Lasă un comentariu

Cei trei facilitatori comunitari, Alex, Vlad și Pepe, au vorbit despre nevoile fiecărei comunități, stadiul consultărilor pe tema nevoilor de urgență și despre modalitatea de lucru pentru realizarea acestora. Nevoile de urgență se referă la un plan de intervenție pe termen mediu pe acțiuni și nevoi specifice la nivel comunitar pentru care autoritățile nu pot interveni repede, dar care ar îmbunătăți condițiile de viață ale membrilor comunităților. În lipsa prezenței statului, pentru a nu prelua rolul acestuia, consultările în comunitate pentru aceste nevoi au loc tocmai pentru a crea cadrele de negociere și prioritizare a nevoilor. Ei au făcut referire și la noi nevoi create de situația închiderii rampei.

“Nevoile comunității…. aici putem discuta doar de nevoile de urgență care necesită un plan care poate fi executat într-o perioadă scurtă de timp. Și-aici se-ncadrează nevoile de urgență. Împreună cu facilitatorii comunitari, cu Alex și Vlad, am început munca de identificare a nevoilor de urgență în urmă cu câteva luni. Acum câteva săptămâni am început la propriu să facem consultările comunitare cu oamenii din care au reieșit nevoile de urgență. […] Este ceva ce se poate face rapid, este ceva practic și vizibil care rezolvă unele probleme care nu pot fi rezolvate de oamenii de aici…” (Pepe, facilitator comunitar)

“Cumva în logica în care închiderea rămpii a afectat întreaga comunitate, e clar că anumite chestiuni pot fi considerate ca nevoi de urgență pentru că sunt nevoi care afectează întreaga comunitate și de care ar beneficia, de rezolvarea lor, întreaga comunitate. Întrebarea care trebuie să ne-o punem în situația asta nu este dacă aceste chestiuni se clasifică la nevoi de urgență, ci trebuie cumva un process pe care nu știu dacă, adică sunt convins că nu noi ar trebui să-l facem, ci comunitatea, de prioritizare. […] Deci, din punctul ăsta de vedere cred că depinde foarte mult dee modul în caree, de cât de clar, de cât de coerent și de cât de bine se face consultarea comunitară din care să reiasă dacă într-adevăr există cumva suprapunerea asta între nevoi de urgență și nevoi ale situației de urgență.” (Alex, facilitator comunitar)

“Chiar dacă încercăm cumva să gândim la nivel comunitate, adevărul e că și în comunitate există diferențe foarte mari între oameni, există nevoi foarte diferite și absolut orice nevoie comunitară am identifica-o, până la urmă o să găsim, o să fie câțiva oameni care fie nu au această nevoie, fie nu sunt atât de afectați de această nevoie ca și ceilalți. […] Cumva asta este și problema nevoilor de urgență, să gândim treaba asta pe termen mediu sau chiar lung, pentru că, de fapt, pe termen mediu sau lung 20.000 de euro pe comunitate și împărțit la atâția oameni, e, de fapt, foarte puțin. [] astea sunt limitele foarte mari pentru că investiția asta în nevoi de urgență practic este o acțiune punctuală care se desfășoară acuma, nu este cumva eșalonată pe o perioadă mai lungă șiii, cel puțin cum văd eu îi o soluție de moment, mai mult, decât efectiv o soluție pe termen mediu sau chiar lung.” (Vlad, facilitator comunitar)

Etichete: , , ,

Categorisit în: , ,

Acest articol a fost scris de pata

Părerea dumneavoastră

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *