Ce sunt practicile restaurative

Ce sunt practicile restaurative

mai 15, 2015 9:41 am Publicat de Lasă un comentariu

Practici restaurative

Justiția restaurativă este reactivă și constă în formularea de răspunsuri formale și informale la situații de crimă și agresivitate ulterior desfășurării acestora.

Practicile restaurative reprezintă un nou domeniu de studiu în care este întărit potențialul de a influența pozitiv comportamentul uman și de a ajuta la consolidarea societății civile la nivel global. Focusul îl reprezintă modalitățile de construire a capitalului social și obținerea disciplinei sociale prin învățare și luare a deciziilor în mod participativ. Aceste practici sunt folosite pentru reducerea criminalității, a violenței și a hărțuirilor, pentru îmbunătățirea comportamentului, pentru întărirea societății civile, pentru crearea unui leadership eficient, pentru repararea relațiilor și a răului făcut[i].

Institutul Internațional pentru Practici Restaurative face distincția între practici restaurative și justiție restaurativă, subsumând-o pe cea de-a doua celor dintâi. Spre deosebire de activitățile desfășurate în cadrul justiției restaurative, practicile restaurative folosesc procese formale și informale care preced faptele reprobabile, procese care construiesc în mod proactiv relații și un simț al comunității care să prevină conflictul și delictele.

Din punct de vedere al sănătății publice, justiția restaurativă oferă prevenție terțiară și apare după ce a fost cauzată situația problematică, având scopul de a ajuta la evitarea reapariției acesteia. Practicile restaurative, în schimb, depășesc acest cadru acționând prin prevenție primară, fiind adesea folosite înainte de apariția problemei.

Ca știință nouă, studierea practicilor restaurative presupune o abodare inter și multidisciplinară, în care sunt acceptate, recunoscute și integrate concepte similare și din alte domenii: în domeniul justiției criminale se folosește conceptul de “justiție restaurativă”, în asistență socială se folosește conceptual de “împuternicire”, în educație “disciplină pozitivă” sau “clasă responsivă”, iar în leadershipul organizațional se vorbește despre “management orizontal”.

[i] Sursa: Wachtel Ted, 2013, Definirea restaurativității, Institutul Internațional pentru Practici Restaurative, http://restorativeworks.net/what-is-restorative-practices/

Etichete: , , ,

Categorisit în:

Acest articol a fost scris de pata

Părerea dumneavoastră

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *